poniedziałek, 5 czerwca 2017

Mangu - dominikańskie gniecione plantany


Ostatnio udało mi się kupić plantany - warzywne banany. Szukając pomysłów na ich wykorzystanie, trafiłam na przepis na puree z plantanów, zwane mangu. Na Dominikanie często podawane jest na śniadanie z sadzonym jajkiem, smażonym salami i duszoną cebulą. Takie połączenie okazało się wyjątkowo udane, a same plantany bardzo ciekawe w smaku.

Mangu z cebulą, jajkiem i salami
- 2 zielonkawe plantany (300g po obraniu)
- sól
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 20g masła

- kilka łyżek zimnej wody
- 5 plastrów salami (50g)
- 2 jajka

1) Plantany obrać, przekroić na pół i wzdłuż.
2) Gotować przez ok. 20 minut w osolonej wodzie.
3) Cebulę pokroić w pióra i smażyć przez 5-7 minut, pod koniec dodając ocet winny.
4) Ugotowane plantany ugnieść z masłem, odrobiną soli i zimną wodą.
5) Mangu podawać z cebulą, podsmażonym salami i jajkiem sadzonym.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!